Leiderschap en het  onontdekte potentieel van spel

Wat is spel? Wat is het gevaar van een tekort aan spel? Wat is the play potential?

· Leiderschap,Premium Content

Authentiek, empathisch en charismatisch leiders faciliteren veiligheid en vertrouwen. Wanneer mensen zich veilig voelen gaan ze spelen. Spel is succes en de meest succesvolle manier om nog meer succes te boeken.

Wat is spel?

Spel heeft een slechte reputatie. Spel wordt als kinderachtig gezien. Spelen wordt gezien als iets wat alleen kinderen horen te doen. Wanneer je deze aanname accepteert ban je spel uit je leven. Je hoort niet te spelen. Je mag geen plezier hebben.

Door spel te beoordelen als iets kinderachtig snij je jezelf gigantisch in je vingers. Het is alsof je huis in de brand staat en er staat een brandweerwagen met voldoende water om je huis te redden. Naast je brandweerwagen staat een tankwagen vol met benzine. En jij vraagt de chauffeur van de tankauto om je huis te blussen. Niet alleen is de chauffeur niet getraind om huizen te blussen. Zelfs al is hij in staat de benzine op je huis te krijgen gaat het je huis niet redden.

Spel is leven. Spel is het tegenovergestelde van overleven. Overleven doe je als je in gevaar bent. Gevaar triggert 3f: fight flight freeze om aan pijn te ontsnappen. Veiligheid en vertrouwen bied ruimte voor spel. Spel is de weg, niet het doel. Spel is in het nu. Spel geeft plezier door wat je aan het doen bent. Niet om wat je er mee kan bereiken. Spel is beweging, actie, ervaren.

Niet spelen is net zo gevaarlijk als je huis laten blussen met benzine. Niet alleen gevaarlijk voor onszelf maar ook voor de mensen om ons heen.

Wat is het gevaar van een tekort aan spel?

Voor onszelf

Wanner je niet meer speelt daalt je levenslust, je plezier en je energie voorraad raakt uitgeput. Je blijft achter ten opzichte van anderen en uiteindelijk is een depressie het onvermijdbare gevolg.

The opposite of play is not work, it is depression. - Brian Sutton-Smit

Voor anderen.

Je wordt minder leuk om mee om te gaan. Je wordt een blok aan andermans been. Leuke mensen laten je gaan en minder leuke mensen blijven bij je in de buurt.

Wat is the play potential?

Spel heeft het potentieel om problemen op allerlei vlakken op te lossen:

 • Van hartkloppingen, verhoogde hartslag en bloeddruk naar een regelmatige gezonde hartslag
 • Van hyperventilatie,benauwdheid en kortademig naar een relaxte diepe ademhaling.
 • Van pijn in je buik, maag en darm klachten naar een gezonde buik die je voed.
 • Van slaapstoornissen naar een goede nachtrust
 • Van paniekaanvallen of piekeren naar rust en vrijheid in je hoofd
 • Van spanning in het lichaam naar een ontspannen gezond lichaam
 • Van spierpijn in armen en benen naar sterke gezonde pijnloze armen en benen
 • Van rugklachten schouders en onderrug naar een sterke rechte rug
 • Van fysieke en mentale uitputting naar een energiek bestaan
 • Van huiduitslag naar een gezonde ademende huid
 • Van geheugen en concentratieproblemen naar een superscherpgeheugen met superconcentratie
 • Van opvliegers (hevige emotionele reacties) naar een kalmte die elk probleem aan kan
 • Van koud afstandelijk naar warm en vertrouwelijk
 • Van depressief voelen naar speels

Spel en Leren

Spelen is verreweg de snelste en beste manier van leren. Elk dier dat iets moet leren om te overleven doet dit via spel. Wanneer de ouders in de buurt zijn en de veiligheid garanderen doen de kinderen niks anders dan spelen. Binnen no time zijn de meeste jonge dieren in staat te overleven.

Play is our brains favorite way to learn. - Dianne Ackerman

In Finland hebben ze inmiddels begrepen dat spel de beste manier van leren is. Daar hebben ze het schoolsysteem afgestemd op spel.

Kunnen leren en dus kunnen spelen is een cruciale vaardigheid in een wereld die sneller verandert dan ooit tevoren. Het kunnen begrijpen en aanpassen aan nieuwe omstandigheden zorgt ervoor dat je niet achterblijft. Spel is de beste manier om niet achter te blijven. Als je speelt heb je plezier. Bij plezier lichten alle leercentra in het brein op als een kerstboom.

Spel en het verleggen van grenzen

Spel is niet serieus. Wanneer je speelt mag je fouten maken. Bij falen probeer je het nog een keer. Wanneer we bang zijn om te falen spelen we op safe. Maar door op safe te spelen zullen we nooit uitblinken omdat we niet precies weten waar de grenzen liggen.

 

Spel bevordert creativiteit

Je kan de realiteit veranderen als je weet wat de realiteit is. Met spel zoek je grenzen op. Pas als je weet waar de grenzen liggen kan je ze verleggen. Spel is dus niet allen de beste manier om bij te blijven in een veranderende wereld . Spel is ook de beste manier om de verandering te creëren. Degene die verandering creëert heeft altijd een voorsprong op degene die zich aanpast. Spel is een leuke en enige manier om uit te kunnen blinken in wat je doet. Om de grenzen op te zoeken, te buigen en te verbreken.

Naast dat talent wil blijven zal talent veel beter ontwikkelen in een veilige omgeving. Alleen al omdat ze minder tijd en energie kwijt zijn aan het beschermen of behouden van hun positie. In een veilige omgeving kan talent zich bezig houden met datgene waarvoor ze talent hebben. Je hoeft geen geleerde te zijn om te begrijpen dat talent dat zich bezig houdt met zijn talent leidt tot experts. Uitblinkers in hun vakgebied. Topspeler op hun speelveld.

Spel bevordert samenwerking

Door spel wordt je een uitblinker in je vak. Mensen die ergens in uitblinken willen dat graag delen. Zou Lionel Messi net zoveel plezier hebben als hij zijn gift niet kon delen met zijn team en zijn fans? Zou Barack Obama net zoveel plezier hebben in het geven van een speech als er niemand luistert? Het delen van ons talent verzorgt in een aantal levensbehoeften. Wanneer we iets heel goed kunnen krijgen we daar vaak waardering voor. Waardering in de vorm van complimenten maar ook waardering in de vorm van loon waar we weer onze voeding, bescherming en voortplanting van kunnen betalen. In een team waar het veilig voelt en je fouten mag maken is het makkelijker om je kwetsbaar op te stellen. Kwetsbaarheid zorgt voor verbinding op een dieper niveau. Verbondenheid met je werk en je team.

Talent wil blijven

Wanneer teamleden zich veilig voelen raken ze meer betrokken bij hun werk, bij hun collega's en bij de organisatiedoelen. Hoe meer betrokken ze zijn des te minder snel gaan ze weg. Ook al bied een concurrent veel meer geld. Geld kan het verlies van een veilige werkomgeving simpelweg niet compenseren. De tijd, geld en energie die je als manager investeert in talent dat blijft is veel beter besteed dan wanneer talent dat vertrekt.

Spel bevordert veiligheid

Spel heeft de kracht om vijanden te veranderen in vrienden. Om gevaar in veiligheid te transformeren. Een goed voorbeeld staat in het boek: Play How It Shapes the Brain, Opens the Imagination, and Invigorates the Soul van Stuart Brown. Hij verteld hoe een hongerige ijsbeer over zijn eetlust heen stapt om met een speelse husky te spelen. De husky is niet alleen een vijand en gevaar kwijt, maar heeft een vriend om mee te spelen. Spel is als een universele taal die mens en dier van nature spreken. Dit is exact de reden dat op het internet honden, katten en kinder flimpjes het meest viral gaan. Net als bij elke andere taal verleer je het spreken en het begrijpen als je de taal niet beoefent. Als je bijvoorbeeld ooit de Franse taal machtig was maar de laatste 30 jaar geen woord Frans hebt gesproken ben je de taal redelijk kwijt.Wanneer je de taal kwijt bent kan je niet meer lachen om jonge kinderen en dieren. Je ziet de lol van het leven niet meer in. Spel houdt ons verbonden met elkaar en de wereld waarin we leven. Wanneer je niet meer speelt raak je ontworteld, gescheiden, de verbinding kwijt. Dan liggen een burn-out en een depressie op de loer. Het transformeren van vijanden naar vrienden draagt bij aan meer veiligheid. En meer veiligheid draagt bij aan meer spel. Het is een opwaartse spiraal.

Kortom als je als leider je mensen veilig weet te laten voelen creëer je alle voorwaarden voor team succes. Pas met een succesvol team ben je een succesvol leider.

Het enige verschil tussen een slecht presterend team en een goed presterend team is de veiligheid. Wanneer jij als manager een veilige omgeving kan bieden is je team tot bijzonder prestaties in staat. Wanneer jij als leider je mensen in de opwaartse spiraal van veiligheid en spel kan houden pluk je daar de vruchten van. En je ontwijkt de problemen van de neerwaartse spiraal van stress, fight flight freeze en burn out.

Als veiligheid zo belangrijk is waarom doet niemand er wat mee? Omdat iedereen het nog te druk heeft met brandjes blussen. Omdat iedereen stress aan het managen is. Conflicten aan het beheersen. Talent probeert te managen en ongemotiveerde medewerkers te motiveren. Als je al je tijd kwijt bent aan management heb je geen tijd meer over om te leiden. We zijn aan het dweilen met de kraan open en verbazen ons dat we blijven uitglijden op een natte vloer.

Mensen met charisma draaien de kraan dicht. Mensen voelen zich veilig. Charisma is een wondermiddel. Een wondermiddel dat bijzonder goede maar ook gevaarlijke gevolgen kan hebben.

The play potential zijn de nog niet aangeboorde skills en talenten die iedereen in zich heeft. Het is ons talent, skills en missie om de veiligeheid te faciliteren zodat spel talent en skills kan blootleggen. Opdat de wereld een stukje beter mag worden door het inzetten van spel, skills en talent.

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK