Leiderschap en de verborgen voordelen van vertrouwen

Wat is vertrouwen? Wat zijn de voordelen van vertrouwen? Hoe bouw je aan vertrouwen? Hoe bouw je aan zelfvertrouwen? Waarom hebben leiders zelfvertrouwen?

· Leiderschap,Premium Content

Wat is vertrouwen?

Vertrouwen is de smeerolie in een organisatie. Vertrouwen zorgt er voor dat alles op soepel verloopt. Zonder vertrouwen loopt je organisatie vast. Als er vertrouwen is weet je dat je op anderen kan bouwen. Pas als vertrouwen wordt vervangen door wantrouwen weet je wat je mist. Mensen voelen zich niet meer veilig. Door gebrek aan vertrouwen ontstaan allerlei brandjes, talent vertrekt en mensen zijn niet meer gemotiveerd. Uiteindelijk verdwijnen medewerkers naar de concurrentie of in een burn-out.

Wat zijn de voordelen van vertrouwen?

Vertrouwen heeft voordelen ten opzichte van wantrouwen op allerlei niveaus:

 • Van hartkloppingen, verhoogde hartslag en bloeddruk naar een regelmatige gezonde hartslag
 • Van hyperventilatie,benauwdheid en kortademig naar een relaxte diepe ademhaling.
 • Van pijn in je buik, maag en darm klachten naar een gezonde buik die je voed.
 • Van slaapstoornissen naar een goede nachtrust
 • Van paniekaanvallen of piekeren naar rust en vrijheid in je hoofd
 • Van spanning in het lichaam naar een ontspannen gezond lichaam
 • Van spierpijn in armen en benen naar sterke gezonde pijnloze armen en benen
 • Van rugklachten schouders en onderrug naar een sterke rechte rug
 • Van fysieke en mentale uitputting naar een energiek bestaan
 • Van huiduitslag naar een gezonde ademende huid
 • Van geheugen en concentratieproblemen naar een superscherpgeheugen met superconcentratie
 • Van opvliegers (hevige emotionele reacties) naar een kalmte die elk probleem aan kan
 • Van koud afstandelijk naar warm en vertrouwelijk
 • Van depressief voelen naar speels
Gezien de voordelen van vertrouwen wil je natuurlijk aan vertrouwen bouwen.

-teams with psychologically safe environments had employees who were less likely to leave, more likely to harness the power of diversity, and ultimately, who were more successful. -

Paul Santagata

Hoe bouw je aan vertrouwen?

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Dit is niet alleen een oer hollands gezegde maar ook een understatement. Vertrouwen kom te voet en gaat per raket zou passender zijn.

Vertrouwen is iets wat je aan elkaar geeft. Vertrouwen kan je niet afdwingen. Wel kan je vertrouwen stimuleren. Mensen vertrouwen vrijwel alleen mensen met zelfvertrouwen. Mensen stemmen nog liever op zelfverzekerd iemand als Trump die liegt en bedriegt dan op een onzekerheid uitstralende Hillary Clinton.

Onara O'Niell zegt een paar hele zinnige dingen over vertrouwen:

Vertrouwen is als een magische cape van een superheld. Met deze cape ben je tot bijzondere dingen in staat. Maar de ander houdt altijd de macht om je cape weer af te doen. Als je cape weer af is zijn superkrachten weer weg.

Hoe bouw je aan zelfvertrouwen?

1 Eerlijkheid

Als je jezelf wilt vertrouwen zal je eerst eerlijk naar jezelf moeten zijn. Je zal in de spiegel moeten kijken en accepteren wat je daar ziet. Je zal moeten stoppen met de verhalen die je jezelf wijs maakt maar de waarheid onder ogen moeten zien. Pas als je eerlijk naar jezelf kan zijn kan je eerlijk naar anderen zijn. Dit klinkt heel makkelijk maar velen struikelen al bij deze eerste horde.

2 Betrouwbaarheid

Als je jezelf wilt vertrouwen zal je moeten zorgen dat je woorden matchen met je daden. Als je zegt dat je een muur gaat bouwen tussen de VS en Mexico en dat je de Mexicanen er voor gaat laten betalen...dan moet je dat ook doen. Wanneer je er niet van uit kan gaan dat je je eigen woorden niet omzet in daden, dan kan je niet vanuit gaan dat een ander daar wel op gaat rekenen.

3 Bekwaamheid

Je zal moeten weten waarover je het hebt. Om bekwaam te zijn moet je weten waar je verstand van hebt. Maar je moet ook weten waar je geen verstand van hebt. Je moet spelen op je eigen speelveld. Wanneer je als topvoetballer gaat prediken dat je de beste basketballer bent raak na 5 minuten spelen je zelfvertrouwen kwijt.

Leiderschap en vertrouwen

Een leider is eerlijk open en kwetsbaar. Een leider matcht zijn woorden met zijn daden. Een leider weet waar hij goed is. Maar weet nog veel beter waar hij niet goed in is en wie daar wel goed in zijn. Een leider heeft zelfvertrouwen. En door zijn zelfvertrouwen zijn anderen bereidt hun vertrouwen te geven.

Verschillende soorten leiderschap scoren verschillend op het faciliteren van veiligheid en vertrouwen. Authentiek, empathisch en charismatisch leiderschap wekken het meeste vertrouwen. Hieronder een visueel overzicht: de ladder van leiderschap.

Wil je ook meer zelfvertrouwen en meer de leiding over jezelf? Misschien is ons leiderschapsprogramma iets voor jou?

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK