De magie van Empathisch Leiderschap

Wat is empathie? Wat is empathisch leiderschap? Wat zijn de voordelen van empathisch leiderschap?

· Leiderschap,Premium Content

Wat is empathie?

Empathie is inlevingsvermogen, de vaardigheid om je in te kunnen voelen in gevoelens van een ander. Om je te kunnen invoelen moet je eerst je eigen oordelen over gevoel loslaten. Je moet weten dat je niet je gevoel bent, maar dat je gevoel hebt.  Er zijn maar heel weinig mensen die hun oordelen over gevoel hebben losgelaten. Er zijn dus ook heel weinig mensen die echt empathisch kunnen zijn. Empathie wordt vaak verward met sympathie. Het filmpje hieronder laat duidelijk wat het verschil is tussen empathie en sympathie.

Het gebrek aan empathie is een groot gemis. Empathie is de basis voor veiligheid en vertrouwen. Daarmee is empathie de start voor conflictloze samenwerking, het aantrekken van talent, het aanwakkeren van intrinsieke motivatie en de eerste stap voor het terugdringen van burn-out.

Zonder empathie geen vertrouwen en zonder vertrouwen geen leiderschap. - Lars Boeck

Ben jij empathisch? Kan jij je inleven in een ander? Kan je je verplaatsen in een ander? Kan je er zonder oordeel voor een ander zijn? Kan je je eigen perspectieven en projecties tijdelijk parkeren en clean naar een ander luisteren? Durf je uit te vragen wat een ander voelt? Durf je te vertellen wat je zelf zou voelen in die situatie? En kan je de ruimte bieden voor de ander zonder zelf het probleem over te nemen of te willen oplossen.

Wat is empathisch leiderschap?

Leiderschap is weten wie je bent, weten waar je heen wilt en weten hoe je er komt. Als je weet wie je bent weet je ook dat je niet je gevoel bent. Dan weet je dat je gevoel een taal is die je iets probeert te vertellen. Pas als je de geheimtaal van het gevoel meester bent dan pas kan je jezelf leiden. Dan spreek je ook de taal van een ander zijn gevoel en kan je invoelen. Empathisch leiderschap is tot op heden maar voor een enkeling weggelegd. Empathisch leiderschap is zeer zeldzaam. Maar waar je empathisch leiderschap ziet, zie je de hele omgeving floreren.

De voordelen van empathisch leiderschap

Het belangrijkste voordeel van empathie is dat de ander zich gezien en gehoord voelt op gevoelsniveau. Daardoor voelt de ander zich veilig en krijgt hij vertrouwen. De ander zal zich verbonden voelen. De behoefte om gezien gehoord en verbonden te zijn wordt maar heel weinig vervult. Met empathie heb je iets in handen wat erg schaars is. Vertrouwen en veiligheid biedt ruimte voor spel en spel is het fundament onder elke vorm van succes.

Authenticiteit + Empathie = Charisma. - Lars boeck

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK