De geheime formule voor Charismatisch Leiderschap

Safety + Play = Charisma

· Leiderschap,Charisma

Wat is charisma?

Wat is het gevaar van charisma?

Wat is charismatisch leiderschap?

Hoe wordt je een charismatisch leider?

Wat is charisma?

Charisma heeft iets ongrijpbaars, iets mysterieus, iets magisch, een x-factor. Charisma betoverd, het heeft een magnetische aantrekkingskracht op anderen. Charisma maakt iets los in mensen het brengt ze in beweging.

Al eeuwen lang proberen we het mysterie van charisma te ontrafelen. Als er een leider opstaat uit de menigte als Mandela of Obama bestuderen we deze charismatisch leiders van top tot teen. Elk detail wordt onder de loep genomen. De manier van spreken, de manier van kleden, de manier van bewegen enz. Als we uit deze analysen niets wijs worden dan dopen we het om tot het 'Obama effect' of het 'Mandela effect'. Door de onderdelen van charisma te onderzoeken zien we nooit het geheel. Dat is waarom charisma tot nog toe voor bijna iedereen een mysterie is.

Voor velen zal charisma een mysterie blijven. Charisma kan niet aangeleerd worden in een cursus of een programma. Charisma krijg je wanneer je op speelse wijze veiligheid bied. Pas dan gaat de deur naar charisma open. Dat slechts enkelen toegang tot charisma hebben is maar goed ook. Charisma in de verkeerde handen kan erg gevaarlijk zijn.

Wat is het gevaar van charisma?

Charisma is zo krachtig dat lang niet iedereen de verantwoordelijkheid die charisma met zich mee brengt dragen kan. Heersers als Adolf Hitler en sekteleiders als Charles Manson hebben charisma te vroeg in handen gekregen. Je bent pas sterk genoeg voor je eigen charisma als je zelf veiligheid ervaart in elke situatie. Pas als je leider bent geworden van je eigen onderbewustzijn.

Wanneer je verdeelt en heerst ben je nog niet sterk genoeg voor charisma. Hitler had selectieve empathie voor lange blonde mensen. Charles Manson had alleen empathie voor mensen die hem op een voetstuk plaatsten.

With great power comes great responsabillity - Winston Churchill

Wanneer je te vroeg charisma krijgt ben je als een kind van vijf die de sleutels van zijn vaders auto pakt en achter het stuur gaat zitten. Je kan nog niet over het stuur heen kijken. Je kan nog niet goed bij de rem en je begrijpt de verkeersregels nog niet. Dat is gevaarlijk voor de omstanders maar ook voor jezelf. Zo ook is charisma gevaarlijk wanneer je het te vroeg in handen krijgt. Gevaarlijk voor anderen (in Hitlers geval: joden zigeuners en homoseksuelen) en uiteindelijk ook voor Hitler zelf. Hitler heeft zijn eigen charisma niet overleeft.

Een charismatisch heerser als Hitler verdeelt de wereld in goed en slecht. Hij bestraft slecht en beloont goed. Het goede wordt op een voetstuk geplaatst en het slecht wordt gedemoniseerd. In het begin is het slechts een verschil tussen wij en zij. Later verandert wij in uitverkorenen en zij tot een onmens. De onmensen tot een bedreiging, een vijand, een gevaar dat als kakkerlakken uitgeroeid moet worden. De charismatische heerser zaait en oogst dood en verderf. Als een wolf in schaapskleren zegt de charismatisch heerser dat hij zijn volgers beschermt. Maar ondertussen schrijft hij geschiedenis met het bloed van zijn volgers en vijanden. De zwartste bladzijden uit de geschiedenis vinden hun oorsprong in de verdeel en heers techniek. Weerzinwekkende handelingen worden geoorloofd omdat het tegen de vijand is. De als vijand aangewezen mensen worden als slachtvee bij elkaar gedreven en als ongedierte afgemaakt. De massagaven en gaskamers en concentratiekampen als bewijs van de gruweldaden. Ouders verliezen kinderen, kinderen verliezen ouders, families worden verscheurd.

De charismatisch heerser graaft uiteindelijk zijn eigen graf. Door een gedeelte van de wereld als slecht te bestempelen creëert de heerser naast volgelingen ook vijanden. Het kan soms even duren maar uiteindelijk verenigt de heerser alles wat hij als slecht bestempeld tegen zich. Hitler bracht de rest van de wereld samen om Hitler te vernietigen. Toen Hitler eenmaal wegviel viel het pact snel uit elkaar.

Of je klaar bent voor charisma kan je ontdekken aan de hand van de vergelijking met een komediant. Je kan op twee manieren grappig zijn.

  1. Je maakt grappen ten koste van een ander. Youp van t'Hek Is hier een meester in. Verenig jij mensen door een vijand aan te wijzen. Dan ben je nog niet klaar voor charisma.
  2. Je maakt grappen zonder dat het een ander iets kost. Toon Hermans is een goed voorbeeld. Verenig jij door iedereen bij elkaar te brengen? Dan ben je klaar voor charisma.
Wanneer iemand een zondebok aan moet wijzen, zoals Hitler joden de Joden aanwees. Dan weet je dat je op je hoede moet zijn. Mensen die naar een ander wijzen, mensen die vijanden creëren zijn potentieel heersers. Heersers zijn komedianten die geen lach verdienen.

Charlie Chaplin was een komediant die nooit grappen maakte over de rug van een ander en zelden sprak. Maar in 1940 deed en hij zijn mond open en gebruikte hij zijn charisma:

Wat is charismatisch leiderschap?

Charisma in goede handen leid tot charismatisch leiderschap. De charismatisch leider verenigt en leidt. Hij brengt mensen bij elkaar zonder een zondebok aan te wijzen. Nelson Mandela bracht zwart en blank bij elkaar zonder een schuldige aan te wijzen. Charismatisch leiderschap heeft de ongelofelijke kracht om hele volksstammen te inspireren en te motiveren. Charismatische leiders zijn in staat hele maatschappijen naar een hoger niveau te tillen. Ze hebben het vermogen om de realiteit te veranderen. Voor hen is er geen berg te hoog en geen brug te ver.

Nelson Mandela, Barrack Obama, Oprah Whinfrey, Moeder Theresa, Martin Luther King Jr. John F. kennedy en Ghandi waren sterk genoeg voor charisma.

Weten wie je bent, waar je heen wilt en hoe je daar gaat komen. Weten wie een ander is, waar de ander heen wil en hoe de ander daar gaat komen. Met empathie voor iedereen, vriend en vijand.

Charismatische heersers zijn geen partij voor charismatische leiders. Een Hitler zal nooit winnen van een Nelson Mandela. Het is juist wanneer het aan charismatische leiders ontbreekt dat de ruimte ontstaat voor charismatisch heersers. We hebben meer charismatisch leiderschap nodig.

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK