De bonus, incentives en de beloning

De beloning lijkt in eerste instantie niet schadelijk. De auto van de zaak, de bonus bij een goede deal of een loonsverhoging bij goede resultaten. Aan de oppervlakte lijkt er helemaal niets mis mee.

Belonen werkt alleen voor mechanisch werk - Daniel Pink

In zijn wereldwijde bestseller Drive toont Daniel Pink aan dat belonen slechts beperkt positief effect heeft op mechanisch werk. Routinematig werk aan een lopende band bijvoorbeeld. Werk waarbij geen enkele vorm van creativiteit nodig is. Het type werk dat in razend tempo wordt overgenomen door computers en robots.

Belonen werkt averechts

Voor al het andere werk heeft belonen een negatief effect. Het belonen verslechterd creatieve prestaties. Wetenschappers tonen keer op keer aan dat de beloning een negatief effect heeft op prestaties. Hoe hoger de bonus des te slechter de resultaten. Nergens zijn de bonussen zo hoog als in het bankwezen. Nergens is het vertrouwen zo laag als naar bankiers. Zou de bonus de reden waarom bankiers als 'graaiers' en 'banksters' door het leven gaan.

Belonen reduceert intrinsieke motivatie

Stel je hebt een kind van zeven en je wil je kind stimuleren om boeken te lezen. Je belooft 10 Euro per gelezen boek. Wat je niet tegen je kind zegt maar wel impliceert is dat boeken lezen zo naar is dat je alleen boeken leest wanneer je er een compensatie voor krijgt. Wat je dus eigenlijk zegt is dat boeken lezen stom is. Vervolgens krijgt een kind een hekel aan boeken lezen. De bonus heeft de kracht het plezier uit werk te halen.

Belonen creëert gevaar

Wanneer je gesteld bent geraakt op je beloning ontstaat de angst om de beloning kwijt te raken. Daarmee verandert de beloning van aanvankelijk iets leuks naar een machtsmiddel voor degene die de beloning uitdeelt. In ons geval de manager. Het komt dus uiteindelijk over als bestraffen.

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK