De avontuurlijke reis naar Authentiek Leiderschap

Wat is authenticiteit? Wat is authentiek leiderschap. Wat zijn de consequenties als je niet authentiek bent? Hoe wordt je authentieker?

· Leiderschap,Authentiek,Premium Content

Wat is authentiek leiderschap?

Authenticiteit is een voorwaarde voor leiderschap. Zonder authenticiteit kan je geen leider zijn. Een authentiek leider is iemand die weet wie hij is, zichzelf durft te zijn en weet waar hij naar toe wil.

Authentiek leiderschap in mijn woorden is weten wie je bent, waar je heen wilt en hoe je daar wilt komen. - Lars Boeck

Wat is authenticiteit?

Als je authentiek bent ben je echt en oprecht, zuiver en puur, geloofwaardig en betrouwbaar, oorspronkelijk en origineel. Je speelt geen geen rollen, je doet je niet anders voor dan dat je bent. Je hebt al je maskers afgezet. Je bent jezelf.

Jezelf zijn klinkt heel eenvoudig. En het lijkt heel eenvoudig om authentiek te zijn. In de praktijk is authentiek zijn één van de moeilijkste dingen die er is. Niet authentiek zijn heeft een grote nadelige gevolgen.

Wat zijn de gevolgen als je niet authentiek bent?

Als je niet authentiek bent speel je een rol, je hebt een masker op, dan doe je jezelf anders voor dan dat je bent. Mensen en zelfs dieren hebben een zesde zintuig voor mensen die niet echt zijn, mensen die niet authentiek zijn. Niet authentieke mensen kan je niet vertrouwen, zijn onvoorspelbaar en gevaarlijk. Niet authentieke mensen hebben een gebrek aan zelfkennis, zelfvertrouwen en laten zich niet zien omdat ze niet weten wie ze zijn of omdat wie ze zijn niet goed genoeg vinden.

Hoe wordt je authentieker?

De eerste stap om authentieker te worden is uitzoeken wie je bent. Stap twee is accepteren wie je bent. Stap 3 is communiceren wie je bent.

Stap 1 Weten wie je bent

Ben jij je naam, je afkomst of je leeftijd? Ben jij je werk, je prestaties of je doelen? Ben jij je auto, je telefoon of je huis? Of ben jij je zorgen, je problemen de doelen die je niet gehaald hebt?

We hebben allemaal een onzichtbare filter over onze zintuigen. Als je niet bewust bent van deze filter bepaalt de filter wie je bent. We nemen niet de werkelijkheid waar maar we nemen onze projectie van de werkelijkheid waar. We zien de buitenwereld door een filter, een gekleurde bril, een lens. Bas W. Blekking (auteur van het boek Authentiek Leiderschap) noemt dit selectieve perceptie. De werkelijkheid die we waarnemen kan ons meer vertellen over onszelf dan over de buitenwereld. In het drieluik The Matrix 1999 (vandaag de dag behandelt in filosofie studies op verschillende universiteiten) leggen de Wachowski's via metaforen uit hoe de Matrix werkt.

Test 1:

Stop nu met lezen en kijk 1 minuut rond en onthou zoveel mogelijk witte dingen? Tel hoeveel je kan zien. Schrijf het op een briefje of doe de test samen met iemand. Ergens verderop gaan we verder met de test.

Zolang je niet weet wat er in je filter zit ben je een slaaf van je eigen filter. Een slaaf van je eigen projectie. Je handelt niet naar de werkelijkheid maar op jouw versie van de werkelijkheid. Dat handelen kan extreem veel problemen opleveren.

Je weet pas wie je bent als je weet wat voor filter je hebt. Als je niet weet wat voor filter je hebt ken je jezelf niet en speel je slechts een rol, ben je niet authentiek en kan je niemand leiden omdat je zelf nog slaaf bent van je eigen filter.

you can't lead others until you know how to lead yourself - Leonardo da Vinci

Er is geen training cursus of boek dat je kan vertellen wie je bent, wat jouw unieke filter is. Er zijn geen scholen, trainers of goeroes die jou kunnen vertellen wie je bent. Er is er maar één die je dat kan vertellen en dat ben je zelf. Sterker nog dat doe je de hele dag. Alleen in een taal de je nog niet kan verstaan. Het niet spreken van die geheimtaal is je grootste zwakte. Het leren spreken van die taal is je grootste kans om je filter in beeld te krijgen. Die geheimtaal gebruiken wij om je filter versnelt in kaart te brengen.

Test deel 2:

Hoeveel witte dingen heb je onthouden? Knap hoor! En hoeveel zwarte bruine paarse en groene dingen? Geen enkele? Dat was toch niet de opdracht? Door je filter af te stemmen op witte dingen zie ja alle andere kleuren niet meer. Door je filter af te stemmen op je leeftijd, afkomst, huidskleur, prestaties of problemen zie je niet wat je allemaal nog meer bent. Je ziet alleen wat er in je filter zit.

Authentiek leiderschap is weten welke weg je kiest

Pas als je weet wie je bent kan je op zoek gaan waar je heen wilt. Je calling, je puprose. Je visie en je missie.

Alleen weten wie je bent en waar je heen wilt is een begin maar maakt je nog geen authentiek leider. Pas als je gaat staan voor wie je bent en gaat bewegen in de richting van waar je naartoe wilt ben je een authentiek leider. Of anderen je gaan volgen en of je er macht door krijgt doet er niet toe.

Om authentiek te zijn moet je weten wie je bent. Je moet weten waar je heen wilt. Je moet jezelf accepteren en vertrouwen. Je moet niemand liever willen zijn dan jezelf. Er is er maar 1 zoals jij. Waarom zou je een ander willen zijn? Je moet al je maskers af doen. Je moet alle rollen die je speelt achter je laten. Dan pas kan er sprake zijn van authentiek leiderschap.

Pas als je weet wie je bent en voor jezelf gaat staan kan je op jezelf vertrouwen. Pas als jij zelfvertrouwen hebt gaan anderen je ook vertrouwen. Pas dan wordt je veilig

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK