Dalende betrokkenheid: waarom werknemers zich in hun schild terugtrekken!

Probleem: niet betrokken medewerkers: een gevaar voor de resultaten, collega's en organisaties.

· Leiderschap,Free Content

Probleem: Niet betrokken medewerkers

Je medewerkers zijn niet te motiveren? Het voelt als trekken aan een dood paard. Als zwemmen tegen de stroming in. Uit onderzoek van Gallup blijkt dat West Europa het op één na hoogste percentage niet betrokken werknemers heeft.

Slechts 14 % van de werknemers is betrokken. Dit zijn de kartrekkers, De sfeermakers. De mensen waarop je kan bouwen. 66 % van de werknemers is niet betrokken. Deze groep is niet interesseert in het werk, collega's of de organisatie. En dan is er nog een groep van maar liefst 20 % die actief tegenwerkt. Dat is 1 op de 5 medewerkers! Deze groep saboteert het werk, hun collega's en de doelen van de organisatie! Je zou de vraag kunnen stellen: waarom werken deze mensen? Het antwoord is extrinsieke motivatie. Ze werken enkel voor het geld. Voor het brood op hun plank en hun dak boven het hoofd. Zijn zijn er voor zichzelf en niet voor het werk, de collega's en de organisatie.

De gevolgen van niet betrokken medewerkers

Niet betrokken mensen zijn op het werk om geld te verdienen. Er moet immers brood op de plank komen. Ze dragen niet bij aan een positieve werksfeer. Ze klagen, verzetten zich tegen verandering en stimuleren daarmee negatieve energie in het team. Disengaged teamleden zijn geen goede ambassadeurs. Ze zullen geen positieve dingen vertellen over hun werk en werkgever. Een disengaged team is eigenlijk geen team. Het is een verzameling eenlingen die zichzelf veilig proberen te stellen. Stel je een voetbalteam voor met voetballers die tegen hun zin op het veld staan. Ze gunnen elkaar de bal niet, geven elkaar de schuld van het falen en 2 van de 10 zijn zo gefrustreerd dat ze liever in eigen doel schieten. Deadlines worden steeds vaker niet gehaald. Verandering wordt gezien als gevaar en altijd tegengewerkt en er wordt 'gepraat over jouw plannen en 'aanpak'.

Disengagement leidt direct tot minder waardering van klanten, minder winst, lagere productiviteit, lagere omzet, dalende kwaliteit van producten en diensten, vertrekkend talent en hoger ziekteverzuim. Indirect leiden niet betrokken teamleden tot slechte resultaten.

Betrokken en niet betrokken werknemers zijn als water en vuur. Wanneer de niet betrokken werknemers de overhand krijgen vertrekken je betrokken medewerkers. Je talentvolle medewerkers. Maar misschien nog het allerergste gevolg van niet betrokken werknemers is dat ze zichzelf centraal stellen. Ze zijn egoïstisch. En egoïsme creëert meer gevaar. Niet betrokken medewerkers zijn olie op het vuur!

Falend motivatiemanagement

Als iemand niet genoeg talent heeft om het hazenpad te kiezen trekt hij zich terug in zijn schild. Ze duiken weg. Disengaged teamleden voelen zich niet betrokken bij de organisatie en de organisatiedoelen. Ze zijn niet betrokken bij collega’s en tonen weinig interesse in hun werk. Ze houden zich enkel bezig met hun eigen werk en doen niet meer dan noodzakelijk.

Probeer jij ook als manager van een vechtende haantjes, wegvluchtede hazen en in hun schild terugtrekkende schildpadden een team te smeden? Je organiseert teamevent na teamuitje maar nog steeds kunnen ze niet samen door één deur? Een dagje op de heide, een dagje spelletjes doen op het strand. Je doet wat je kan maar een samenwerkend team lijkt het niet te worden. Het motiveren van ongemotiveerde medewerkes voelt als het trekken aan een dood paard. Bob de Manager doet ook aan teambulding.

De oorzaak van ongemotiveerde medewerkers

Motivatiemanagement werkt niet omdat de bron van het probleem niet aangepakt wordt. De brandhaard blijft bestaan en de brand ook. Daar gaat geen enkel teamuitje of iets tegen doen.

Vuur blus je niet door er meer olie op te gooien. Problemen veroorzaakt door management los je niet op door meer management in te zetten. Doe je dit wel dan is er slechts één ontsnapping uit de vicieuze cirkel en dat is de burn-out.

Motivatie door veilig leiderschap

Bepaalde vormen van leiderschap zijn in staat het gevaar te herkennen en aan te pakken. Daarmee verwijder je de brandhaard en dus doe je aan brandpreventie. Dus faciliteer je veiligheid.

Een leider die veiligheid faciliteert biedt ruimte voor intrinsieke motivatie.

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK