Burn-out is een epidemie!

Wat is een burn-out? Wat zijn de gevolgen? Wat is de oorzaak van een burn-out? Hoe kan leiderschap de burn-out epidemie een halt toeroepen?

· Free Content

Wat is een burn-out?

Burn-out is een lichamelijke aandoening waarbij de medewerker of manager emotioneel en fysiek uitgeput is en weinig tot niets kan presteren. Burn out bestaat uit uitputting, laag zelfvertrouwen en cynische houding ten opzichte van de werkomgeving. Burn out wordt niet gezien als depressie. Depressie kan wel een gevolg zijn van burn out. Burn out wordt gezien als een neregie stoornis en depressie als een stemmingstoornis.

1 op de 7 werknemers heeft burn out verschijnselen

Wat zijn de gevolgen van burn-out

Stijgend ziekteverzuim is als een kanarie in een kolenmijn. Voorafgaand aan een burn-out zullen mensen zich steeds vaker ziek melden. Een overspannen medewerker gemiddeld 242 werkdagen ziek. Op dit teamlid hoef je voorlopig dus niet te rekenen. Zelfs al komen je medewerkers terug van een burn-out, dan zijn ze zelden in staat tot de prestaties van vóór de burn-out. Een burn-out maakt onzeker en is zeer ingrijpend om mee te maken.

Wanneer een collega in een burn out verdwijnt, verhoogt dat de druk op de rest van het team. In eerste instantie vangt het team de klappen op. Extra werk en extra verantwoordelijkheden voor de teamleden. Deze extra druk is niet wenselijk bij een team waar al teamleden uitvallen. De hoge druk kan een kettingreactie veroorzaken waardoor er nog meer teamleden overspannen raken. Wat de werkdruk weer hoger maakt. Een negatieve spiraal.

Wanneer een medewerker uitgeput is moet het werk wat dat teamlid deed wel vervangen worden. Vaak nemen onzekere teamleden voorafgaand aan een burn out te veel hooi op hun vork. Het is niet ongewoon dat wanneer 1 teamlid in een burn out verdwijnt hetzelfde werk daarna door twee nieuwe teamleden gedaan moet worden. En bijna altijd is dat iemand van buitenaf. Het nieuwe teamlid moet worden ingewerkt en is een verstoring van de team balans. Een team dat toch al op losse schroeven staat. De schade van een burn out stopt niet bij het teamlid dat de burn out heeft. De burn out raakt ook het zelfvertrouwen van de teamleden in de omgeving van degene met een burn out.

In Nederland is burn out een werkgerelateerde ziekte. En daarom draait een werkgever op voor de kosten het herstel. De totale kosten van burn out zijn gemiddeld 140.000 Euro per burn out. Dit zijn kosten voor doorbetaling van loon, vervanging en herstel. Wanneer teamleden meer dan gemiddeld betaald krijgen zijn ook de kosten van burn out meer dan gemiddeld.

De jaarlijkse verzuimkosten gerelateerd aan een burn-out worden begroot op 1,8 miljard euro. Dat berekenden het CBS, TNO en Arboned. - Ben Tiggelaar

Hoeveel een burn out de werkgever ook kost, de schade voor de overspannen medewerker is niet in geld uit te drukken. Wat is je medewerkers gezondheid namelijk waard?

Een burn out is te herkennen aan symptomen van het lichaam.

 • Hartkloppingen, verhoogde hartslag en bloeddruk
 • Hyperventilatie,benauwdheid en kortademig
 • Pijn in je buik, maag en darm klachten
 • Slaapstoornissen
 • Paniekaanvallen of piekeren
 • Spanning in het lichaam
 • Spierpijn in armen en benen
 • Rugklachten schouders en onderrug
 • Fysieke en mentale uitputting
 • Huiduitslag
 • Geheugen en concentratieproblemen
 • Opvliegers (hevige emotionele reacties)
 • Koud afstandelijk
 • Depressief voelen

Wat is de oorzaak van een burn-out?

Chronische stress is de voorloper van een burn-out. Chronisch gevaar is de bron van chronische stress.

Hoe kan leiderschap de burn-out epidemie een halt toeroepen

Bepaalde vormen van leiderschap zijn in staat het gevaar te herkennen en aan te pakken. Daarmee verwijder je de brandhaard en dus doe je aan brandpreventie. Dus faciliteer je veiligheid.

Wanneer een medewerker zich veilig voelt verdwijnt stress en dus ook de burn-out

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK