6 mythen van charismatisch leiderschap

1 Charismatisch leiderschap zit in kleding?

Velen willen je de mythe laten geloven dat charisma in in kleding of uiterlijk zit. Op het moment dat jij hen gelooft zal jij de kleding kopen die zogenaamd aan charisma gelinkt is. En natuurlijk verandert het type kleding elk jaar zodat jij elk jaar nieuwe kleding mag kopen. Het is wel zo dat wanneer jij jezelf goed voelt in de kleding die je draagt charisma een stapje dichterbij is. Wanneer jij je goed voelt in een joggingbroek en niet in een 3d pak van de laatste modegril zal je meer charisma hebben in je joggingbroek.

2 Charismatisch leiderschap zit in uiterlijk?

Er zijn talloze mensen die charisma toegekend word die niet de knapste van hun tijd waren. Hitler had namelijk op een bepaalde manier charisma. Dat Hitler charisma toegekend wordt bewijst meteen dat charisma niet in uiterlijk zit. Hitler vond zichzelf niet eens knap. Het bijzondere was dat hij grote mensen met blond haar op een voetstuk plaatste terwijl hij zelf klein met donker haar. Hij had zelfs een gedeeltelijk joodse afkomst. Mijn theorie is dat hij zoveel zelfhaat had dat zichzelf vernietigde via de buitenwereld. Zit in uiterlijk.

3 Charismatisch leiderschap is gevaarlijk?

De hardnekkige mythe dat charismatisch leiderschap gevaarlijk is bestaat al sinds het einde van de 2e wereldoorlog. Toen na de oorlog duidelijk werd hoeveel schade de wereld opgelopen had werd en natuurlijk snel naar Hitler als bron van alle kwaad. Ik praat hier absoluut niet goed wat Hitler gedaan heeft. Echter deed hij al dit kwaad niet in zijn eentje. Sterker nog waarschijnlijk heeft Hitler zelf nooit eer trekker over gehaald of een gaskraan aangezet. Feit is natuurlijk dat heel veel mensen gevoelig waren voor de visie en de retoriek van Hitler. Zonder de opvattingen van zijn volgers had Hitler niets kunnen doen. Daarnaast is het natuurlijk heel makkelijk om achteraf te zeggen dat het allemaal de schuld is van 1 persoon. Iedereen die in die tijd leefde heeft bijgedragen aan wat er gebeurt is. Zowel diegene die zijn mond open deed maar ook degene die zijn mond niet open deed. In de huidige tijd is er niets fundamenteel verandert. Op dit moment lopen er Hitlers Stalin en Lenins rond. Echter is er nog een sterkere versie van charisma die de heersers had kunnen neutraliseren en de volgers wakker had kunnen schudden. Charisma is niet gevaarlijk. Charisma is slechts een middel om ergens te komen.

4 Charismatisch leiderschap niet voor iedereen?

Omdat tot nog oe niemand zijn vinger op de zere plek heeft kunnen leggen blijft Charisma iets mythisch. We wisten niet wat het is maar wisten wel dat het heel sterk is. het beste wat je dan kan doen is na-apen. We noemen charisma het Mandela of Obama effect. Of de X-factor.

5 Charismatisch leiderschap is niet de beste vorm van leiderschap?

Dat charismatisch leiderschap niet de beste vorm is een mythe die in stand gehouden wordt door mensen die de code van charisma niet hebben kunnen kraken.

6 Charismatisch leiderschap is niet te definiëren?

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK