• Charisma = Play

  Niemand kon charisma bevatten. Daarom ontstonden er termen als de x factor, en het Mandela- of Obama effect. Vele charismatische mensen zijn gemodelleerd en nageaapt in de hoop ook charisma te krijgen. Helaas zelden met succes. Aan deze onkunde is een einde gekomen. Het geheim van charisma is uit de fles. Charisma is nu voor iedereen een haalbare zaak. Je hoeft er zelfs niets voor te doen. Juist als je je best gaat doen verdwijnt het charisma. Bij een gebrek aan charisma ontstaat er geen wij gevoel, geen vertrouwen en geen gevoel van veiligheid. Bij een gebrek aan charisma is het niet de vraag of maar wanneer de gevaarlijke "Big Five" zich laten zien.

 • De "Big Five" van Afrika

  De leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel. De "Big Five" is een oude jachtterm die niet alleen ontstaan is door de grootte van de dieren, maar door hoe moeilijk en gevaarlijk het was om op deze dieren te jagen. Gelukkig wordt tegenwoordig enkel nog op de "Big Five" gejaagd met fototoestel en camera.

 • Wat zijn de moeilijke en gevaarlijke "Big Five" voor managers zonder  charisma?

  De "Big Five" voor managers zijn ook net zo groot, moeilijk en gevaarlijk om uit te schakelen. Aan de oppervlakte lijken het vijf losstaande problemen. Maar stel dat de Big Five onderhuids exact dezelfde oorzaak hebben? Zou je dat willen weten wat dat is?

  1

  Brandjes blussen

  Conflicten komen voor tussen teamleden onderling, een klant of een manager. Managers blussen de brandjes door politieagent of rechter te spelen. Ze zijn zo druk met brandjes blussen ze komen niet meer aan brandpreventie toe. Brandjes blussende managers zijn reactief en dus altijd te laat. Als het blussen niet meer lukt zijn dure mediators of advocaten nodig om de conflicten te beslechten. Conflict kost bijzonder veel tijd, geld en energie

  2

  Braindrain

  Capabele teamleden stemmen met hun voeten. Ze kunnen immers altijd bij een concurrent aan de slag. Je sterspelers vertrekken en je blijft met de rest achter. Door kennisvlucht verzwakt je team. Het wordt steeds moeilijker om talent aan te trekken en vast te houden. Jouw team zal verliezen van leidinggevenden die wel talent kunnen aantrekken en vasthouden. De strijd om talent is bijzonder duur om te verliezen.

  3

  Burn-out

  Teamleden die uitgebrand zijn. De burn-out is als kortsluiting in je auto. Zelfs na opladen loopt je accu meteen weer leeg. Net als bij de auto komt ons lichaam niet meer in beweging met een lege accu.

  4

  Werkstress

  De werkstress epidemie heeft al meer dan 40% van de werkenden geraakt. Gestreste teamleden hebben last een hoge bloeddruk, hyperventilatie, benauwdheid en kortademigheid. Ze krijgen spanning in het lichaam: spierpijn in armen en benen, daarna rugklachten in schouders en onderrug. Hoofdpijn, migraine, slaapstoornissen en slaaptekort. Mannen krijgen "m" niet meer om hoog en vrouwen stoppen met menstrueren. Al met al geen topconditie voor je teamleden.

  5

  Beland ziek in Bed

  Ziekteverzuim kost bakken met geld. Degene die ziek op bed ligt moet worden doorbetaald. De zieke moet ook nog worden vervangen. Het grootste gedeelte van het ziekteverzuim is psychisch en dus onnodig.

 • "Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werk gerelateerde psychische aandoeningen.​"

  TNO

 • Wat zijn de gevolgen van de "Big Five" voor managers zonder charisma?

  De "Big Five"" zijn als vijf grote beren op de weg naar succes voor het team en de manager. Terwijl je mensen elkaar in de haren vliegen, koude oorlog voeren, verstoppertje spelen of ziek thuis zitten werkt de manager het hardst van iedereen. Deze manager gaat zelden om vijf uur naar huis omdat het echte werk nog moet gebeuren als de werkdag al voorbij is. Veel te laat thuis vind de manager de hond in de pot, de kinderen al op bed en zijn partner 'not amused'. Voor de manager is voor sport of ontspanning is geen tijd. Het hoofd is alweer bij de volgende werkdag en de mogelijke brandjes die dan weer geblust moeten worden.

 • Psychologische veiligheid geeft team vleugels! Die veilige basis zijn, dat willen managers heel graag!

  Ben Tiggelaar

 •  

  Wat is de onderhuidse oorzaak

  van de "Big Five"?

  Een werkomgeving die als gevaarlijk wordt ervaren is de oorzaak van de "Big Five" Een als gevaarlijk ervaren werkomgeving noemen we een Dangerous Workplace.

  Als we ons niet veilig voelen dan krijgen we stress. Stress maakt ons lichaam klaar voor fight flight freeze. Fight flight freezer in als gevolg van een Dangerous Workplace noemen we conflict, braindrain en burn-out. Je kan de de "Big Five" in als sneeuw voor de zon laten verdwijnen met de Safe Worplace. Een Safe Workplace is een werkomgeving waarin iedereen zich veilig voelt.

  Dangerous Workplace

  Bigger Five

  Werkstress neemt toe

  Conflict neemt toe

  Goede mensen gaan weg

  Burn-out neemt toe

  Groeiend Ziekteverzuim

   

  Smaller Play Potential

  Productiviteit neemt af

  Creativiteit neemt af

  Geen werkplezier

  Exclusiviteit

  Egoïsme

  Safe Workplace

  Smaller Five

  Werkstress neemt af

  Conflict neemt af

  Goede mensen blijven

  Burn-out neemt af

  Dalend Ziekteverzuim

   

  Bigger Play Potential

  Productiviteit neemt toe

  Creativiteit neemt toe

  Groeiend werkplezier

  Inclusiviteit

  Teamplay

 • Hoe zorg je voor een Safe Workplace en versla je de "Big Five"?

  Je faciliteert een Safe Workplace door psychologisch gevaar te verwijderen. Om het te verwijderen moet je eerst wel weten wat het psychologisch gevaar is. Psychologisch gevaar is gekoppeld aan de psyche en daardoor subjectief. Veel werknemers zien zelfs hun manager als een gevaar. De manager draait namelijk aan de geldkraan van de teamleden. Als de geldkraan dicht gaat is dat natuurlijk een groot gevaar. Als jij als leidinggevende je mensen laat floreren gaat hun waarde omhoog en hun geldkraan open. Hoe jij als huidige of toekomstige leidinggevende een baken van veiligheid wordt leer je in de masterclass, de leiderschapsreis of als je door ons een Safe Workplace wil laten creëren dan doen we dat Incompany.

  Safe Workplace Masterclass

  Volg de interactieve online Masterclass: werkstress verminderen met de Safe Workplace. Start direct met het verminderen van werkstress in je team. Bescherm je mensen je organisatie en jezelf met deze masterclass tegen de "Big Five".

  Safe Leadership Journey

  Leid mensen naar hun veilige haven en ze blijven je eeuwig trouw. Behoed hen voor gevaar en de wereld ligt aan je voeten. Anderen voelen zich tot jouw aangetrokken als een magneet zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Safe Leadership leer je door op reis te gaan

  Incompany Safe Workplace

  Maken de "Big Five" slachtoffers in jouw team? Dan heb je snel een Safe Workplace nodig. Kies dan voor Incompany en laat ons de hete kolen uit het vuur halen. Wij creëren een Safe Workplace voor je.

 • Psychologische veiligheid is verreweg de belangrijkste voorwaarde voor een succesvol team!

  Project Aristotle, Google

 •  

   

Alle berichten
×